rohlík na feeder

Rohlík je jedna z nejlepších nástrah na feeder. Je levný, snadno dostupný a zatraceně účinný. Dají se s ním úspěšně chytat  všechny kaprovité ryby. Nejčastěji se dá ulovit cejn, kapr, karas, lín, tloušť, plotice. Je to celoročně úspěšná nástraha, ale hodí se hlavně do chladnější vody, kdy ryby berou opatrně a menší sousta. Rohlík se dá nastražit několika způsoby.

Inzerce

Čerstvý rohlík

Vůbec nejlákavější způsob nastražení je kousek čerstvého rohlíku. Je to pro ryby měkké voňavé sousto, které se vznáší těsně nad hladinou. Rohlík ej rychle účinná nástraha. Záběry většinou přijdou do pár minut.

Rohlík se dá trhat ukusovat nebo vykrajovat speciálními kleštěmi na pečivo. Kousek rohlíku nastražuji na středně velký háček tak, aby špička háčku byla volná.

Stejně jako rohlík se dá použít i houska nebo jiné bílé pečivo. Lépe se nastražuje den starý rohlík, než úplně čerstvý. Nevýhodou rohlíku je, že na něj berou i hodně malé rybky. Další nevýhodou je, že rohlík na háčku nevydrží moc dlouho. Je potřeba častěji přehazovat. Tyto nevýhody však snadno překonáte, pokud místo čerstvého rohlíku použijete pařený rohlík nebo rohlíkové boilie.

Pařený rohlík

Pařený rohlík si snadno vyrobíte doma. Výhodou je, že je stále dost měkký, ale vydrží na háčku delší dobu. Jak na pařený rohlík?

Postup: rohlík napaříte buď na sporáku v hrnci s pařáčkem nebo v mikrovlnce v sáčku s kapkou vody nebo v pařáčku do mikrovlnky. V mikrovlnce stačí na cca půl minuty.

Napařený rohlík strčíte mezi dvě kuchyňská prkýnka a zatížíte ho např. hrncem s vodou. Po minutce můžete rohlík vytáhnout a nakrájet ho na kostičky. Takto připravené kostičky dejte do sáčku nebo dózy a nejlépe do 24 hodin spotřebujte.

Rohlíkové boilie

Rohlíkové boilie je stejně atraktivní jako rohlík, přitom vydrží na háčku výrazně delší dobu. Je trochu více selektivní než klasický rohlík. Spíše na něj ulovíte kapra. Rohlíkové boilie se dají koupit ve spoustě různých příchutí, nebo se dají vyrobit doma.

Při domácí výrobě rohlíkového boilie postupujte následovně. Nejprve rohlík nahřejte stejně jako u pařeného rohlíku. Následně buď použijete lis určený přímo na výrobu rohlíkového boilie, nebo rohlík vykrajujete po jednotlivých kuličkách kleštěmi na rohlík.

Vytvořené kuličky je potřeba všechny prošít bavlnkou a utáhnout na dva uzly. Takto připravené rohlíkové boilie ještě usuším cca na minutu v mikrovlné troubě. Poté nechám vychladnout a rohlíkový boilies je připravený. Rohlíkové boilie můžete ochutit a to hned v několika fázích. Buď hned při napařování, nebo před závěrečným sušením, případně až těsně před nastražením.

Rohlíkové těsto

Výroba rohlíkového těsta je velice jednoduchá. Vezmeme střídku z rohlíku, namočíme ji a hněteme dokud nevznikne těsto optimální konzistence.

Zatraktivnění rohlíku

Rohlík je sám o sobě dost lákavé sousto pro ryby. Můžete však jeho atraktivitu zvýšit tekutým nebo práškovým posilovačem. Rohlík se dá opět kombinovat s dalšími typy nástrah. Osvědčené kombinace jsou rohlík a červ nebo rohlík s dendrobenou.

 

Ohodnoťte článek: 1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2 hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading...
Inzerce

PŘIDAT KOMETNÁŘ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno