Kukuřice je jedna z nejúčinnějších návnad a nástrah pro lov kaprovitých ryb. Mezi rybáři je oblíbená, protože skvěle funguje, je levná a dobře dostupná. Koupíte ji v každých rybářských potřebách i v supermarketu. Dá se sehnat v různém provedení:
- sterilovaná kukuřice v plechovce z běžného obchodu
- mražená kukuřice z obchodu
- rybářská kukuřice ve skleničce ochucená a barvená
- vakuově balená ochucená rybářská kukuřice
- zrnková kukuřice z osiv (je nutné ji doma uvařit – postup je popsaný dále)
Obsah článku
Jaké druhy ryb berou na kukuřici
Kukuřice je velmi univerzální nástraha na všechny kaprovité ryby. Nejčastěji se na ní chytají: kapři, líni, cejni, karasi, amuři, parmy a tloušti.
Jak se dá kukuřice použít
Kukuřice je v první řadě skvělá nástraha na háček. Výborná je i jako návnada. Kukuřicí se dá dobře krmit pomocí praku, krmné rakety a na krátkou vzdálenost i rukou nebo krmnou lopatkou. Kukuřici můžete přidat také do vnadící směsi nebo zazátkovat do krmítka.
Tip: Pro zimní chytání ve studené vodě přidejte do krmení kukuřici rozmixovanou pomocí ponorného mixéru.
Nastražení kukuřice
Kukuřice se dá nastražit klasicky na háček nebo na vlasový přívěs. Přímo na háček nastražuji jedno zrnko tak, že háček provléknu celým zrnkem, aby špička háčku byla volná.
Na vlasový přívěs pod háček nastražuji 1-3 zrnka. Případně se dá kukuřice nadlehčit kouskem pěny. Mojí oblíbenou variantou jsou dvě zrnka pod háčkem na kratším návazci. Výborně funguje na kapry a velké cejny.
Vaření kukuřice
Vařenou kukuřici používám, pokud se s feederem vypravím čistě na lov kaprů. Oproti jiným verzím kukuřice je vařená kukuřice větší a tvrdší. Díky tomu je o něco selektivnější. Kukuřičné zrno se dá koupit v prodejnách s osivem nebo v hospodářských potřebách.
Postup: Zrnka namočím na 1-3 dny do vody. Takto připravenou kukuřici vařím 3 hodiny. Správně uvařená kukuřice se pozná tak, že některá zrnka začnou praskat. Když zkusíte nějaké zrnko roztrhnout nehtem, nemělo by mít už uprostřed suchý moučný střed. Po uvaření je potřeba kukuřici slít a nechat vychladnout.
Zrna kukuřice nabobtnají a dost zvětší objem. Proto je potřeba naplnit nádobu na namáčení maximálně do poloviny. Nejvíc však nabobtnají při vaření. Hrnec na vaření musí být zaplněný maximálně do 1/4 a během vaření je potřeba hlídat, aby se nevyvařila všechna voda a v případě potřeby dolívat.
Na vaření kukuřice je ideální použít nějaký starý velký hrnec a plotýnkový vařič a vařit někde venku. Kukuřice při vaření dost voní a z kuchyně by vás mohli rychle vykázat:-).
Skladování vařené kukuřice
Uvařenou kukuřice co nejrychleji spotřebujte. Nejlepší je čerstvá, ale v chladu vám pár dnů vydrží. Případné přebytky kukuřice se dají zamrazit nebo zavařit do skleniček.
Díky za článek,je super.Chtěl bych se jen zeptat,je možné pak vařenou kukuřici fermentovat?? Díky.
Ahoj, to nevím, nezkoušel jsem to. Fermentovat se dá nevařená kukuřice. Vařenou kukuřici pro další uchování mrazím, případně zavařím.
Dával sem koupenou mraženou do jahodového kefíru, vydrží to docela dlouho a slušně na to ryby berou